5 merkkiä teinin uupumisesta ja miten voit vanhempana auttaa
Kyllä, lyhytaikainen stressi on normaalia ja voi jopa auttaa teiniä suoriutumaan paremmin koulussa. Mutta jos stressi jatkuu pitkään ja esiintyy tilanteissa, joissa sen ei kuuluisi, se voi muuttua uupumukseksi, ja siihen kannattaa puuttua.
Uupumus ei ole vain väsymystä. Se on tila, joka voi vaikuttaa fyysiseen, psyykkiseen ja tunne-elämään ja pahimmillaan se ei häviä ilman tukea.
Mikä ero on ahdistuksella ja uupumuksella?
Ahdistus liittyy usein pelkoihin, huoleen tai jännitykseen, ja siihen voi vaikuttaa esimerkiksi trauma tai terveydelliset tekijät.
Uupumus sen sijaan syntyy pitkään jatkuneesta stressistä, kuten jatkuvasta kokeisiin lukemisesta, vaatimuksista tai koulupaineista, ja näkyy usein motivaation laskuna, ärtyneisyytenä ja vetäytymisenä.
5 merkkiä teini-ikäisen uupumuksesta
1. Uni ja ruokahalu muuttuvat
Jos teini on jatkuvasti väsynyt, ärtynyt tai nukahtelee päivällä, kyse voi olla uupumuksesta. Unen lisäksi myös ruokahalu voi muuttua, onko jääkö lautaseen ruokaa, tai maistuuko pelkkä pikaruoka?
2. Ärtyneisyys lisääntyy
Jos pienetkin asiat aiheuttavat raivareita tai vetäytymistä, taustalla voi olla liiallinen paine. Murrosikä tuo omat haasteensa, mutta jos mielialavaihtelut ovat tavallista voimakkaampia, erityisesti koeviikoilla, on hyvä pysähtyä.
3. Vetäytyminen kavereista ja omasta elämästä
Ystävyyssuhteet ovat teinille tärkeitä, mutta jos he vetäytyvät kokonaan, eivät halua puhua tai vain tuijottavat ruutua tuntikausia, se voi kertoa henkisestä kuormasta.
4. Mielenkiinto omiin harrastuksiin katoaa
Jos jalkapallotreenit tai lempisarjat jäävät pois päiväjärjestyksestä ilman selkeää syytä, kyse voi olla uupumuksesta, ei laiskuudesta.
5. Fyysiset oireet: päänsärky, vatsavaivat ja sairastelu
Pitkäaikainen stressi voi heikentää immuunipuolustusta. Jos teini sairastuu usein, valittaa päänsärystä, vatsavaivoista tai ummetuksesta, nämä voivat olla kehon tapa kertoa: nyt on liikaa kuormitusta.
Miten voit vanhempana tukea uupunutta teiniä?
1. Pidä säännöllisesti yhteyttä ilman painetta
Säännölliset keskusteluhetket ilman "kouluraporttia" ovat tärkeitä. Lapsipsykologi Louise Eganin mukaan on tärkeää ymmärtää, mistä suorituspaine kumpuaa. "Ajatteleeko teinisi, ettei hän riitä? Pelkääkö hän sinun reaktiotasi? Aito yhteys auttaa sinua näkemään, mitä pinnan alla tapahtuu."
2. Auta rakentamaan tasapainoinen aikataulu
Lukusuunnitelma voi vähentää stressiä, kun asiat on aikataulutettu, jää myös aikaa palautumiselle. Auta lastasi suunnittelemaan aikatauluun myös hauskoja asioita: ystäviä, leffailtoja, liikuntaa.
3. Ohjaa kohtuulliseen ruutuaikaan
Ruutuaika ei ole vihollinen, oikeilla sisällöillä se voi olla hyvä oppimisen väline, mutta loputon someselailu voi heikentää unta ja mielialaa. Puhukaa yhdessä siitä, mikä määrä ruutuaikaa tuntuu kohtuulliselta ja tukee arjessa jaksamista.
4. Hakekaa ulkopuolista apua tarvittaessa
Joskus teini tarvitsee apua muualta, oli kyse sitten oppimisen vaikeuksista tai henkisestä jaksamisesta. Tuutori voi auttaa, jos koulupaineet kumpuavat oppimishaasteista. Terveydenhuollon ammattilaiset taas auttavat jaksamisen ja mielen hyvinvoinnin kanssa.
Tarvitsetko teinillesi luotettavan ja lempeän tutorin, joka auttaa koulutyössä ja vähentää stressiä? Varaa ilmainen kokeilukerta ja löydä juuri teille sopiva tuki täältä.