Vaikeasti ymmärrettävää tekstiä
Luca Lundgren paini yliopistossa saman asian äärellä kuin moni muukin: pitkät akateemiset artikkelit tuottivat haasteita.
– Niistä ei aina ymmärtänyt, mitä yritettiin sanoa, Lundgren kertoo.
Hän totesi, että perinteinen rivi riviltä lukeminen ei toiminut. Se vei paljon aikaa ja huomion sisällön ymmärtä- miseltä. Niinpä Lundgren kehitti lukutekniikkaansa. Hän luki artikkelin tiivistelmän ja väliotsikot sekä silmäili tekstin läpi. Näin hän sai yleiskäsityksen artikkelista ja pystyi hahmot- tamaan, mitkä kohdat kannatti lukea tarkemmin. Jos sisältö ei auennut vielä tällä tavoin, hän kirjoitti artikkelin pääkohdat paperille omin sanoin.
Lundgren hyödynsi myös tekoälyä. Hän pyysi sitä kertomaan artikkelin sisällön yksinkertaisessa muodossa, mutta toisinaan yksinkertaistus meni liian pitkälle. Lundgren uskookin, ettei tekoälyn avulla välttämättä pääse huippu- arvosanoihin, mutta hänelle riittivät arvosanat 3–4.
– Ei pidä ottaa liikaa paineita omasta suoriutumisesta.
Tärkeintä on tehdä parhaansa ja olla siihen tyytyväinen. Jos energia oli vähissä ja lukeminen takkusi, Lundgren ei
pakottanut itseään opiskelemaan vaan jatkoi seuraavana päivänä. Ihminen kun pystyy työskentelemään tehokkaasti vain muutaman tunnin päivässä.
Opiskelutaktiikka selvästi toimi, sillä Lundgren valmistui kauppatieteiden kandiksi 2,5 vuodessa. Tällä hetkellä hän työskentelee yrityksensä kautta tuutorina ja auttaa erityi- sesti yläaste- ja lukioikäisiä opiskeluhaasteiden kanssa.
Näitä kolmea henkilöä Luca Lundgren kiittää tuesta opintojensa aikana:
Akseli Kauppinen. ”Paras koulukaverini Aallossa. Hän toimi minulle vähän kuin opona ja auttoi suunnittele- maan opinnot.”
Hanna Huhtakallio. ”Äitini on aina pitänyt koulua tärkeänä, kannustanut ja uskonut minuun.”
Isabella Fröjdman. ”Ruotsinopettaja oli empaattinen ja ymmärsi opiskelijoiden haasteet kielen suhteen.”
Teksti Hanna Leino – Kuva Vesa Laitinen (Julkaistu 23.5.2025)